Loď v lodi

28.11.2019
Citace:
https://www.wissenschaft.de/geschichte-archaeologie/ein-wikingergrab-mit-zwei-totenschiffen/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=wissenschaft.de_27-11-2019
Zdroj
Rekonstrukce mrtvého Vikinga v jeho pohřební lodi, obr. Raymond Sauvage/NTNU University Museum.

Nejvýznamnější osoby Vikingové občas pohřbívali v lodi pod mohylou. Neobvyklou mohylu se dvěma vikinskými pohřebními loděmi v sobě odhalili archeologové poblíž vesnice Vinjeøra ve středním Norsku. V téže mohyle proběhly dva pohřby v rozmezí zhruba stovky let. Vespod leží hrob muže v lodi dlouhé 9 - 10 metrů z osmého století se štítem, kopím a mečem, jehož styl hrob jednoznačně datuje. V devátém století prakticky ve stejném místě proběhl pohřeb ženy v o něco menší lodi dlouhé 7 až 8 metrů. Kromě perlového řetízku, dvou nůžek a vřetena v hrobě leží též neobvyklá hlava krávy. Přívěsek na krku ve tvaru kříže, původně ozdoba koňského postroje z Irska, datuje pohřeb do devátého století.

Jak vidíme na videu, poloha a blízkost lodí vylučuje náhodu. Proč však k takovému neobvyklému pohřbu došlo, archeologové nevědí. Je možné, že šlo a jakýsi důkaz vlastnictví přilehlých polností. Tehdy musely rodiny obhospodařovat půdu nejméně po pět generací, než ji mohly prohlásit za svůj majetek. „Zdá se, že tito dva byli pohřbeni společně, aby stvrdili rodinné vlastnictví pozemků,“ soudí vedoucí vykopávek Raymond Sauvage von der Technisch-Naturwissenschaftlichen Universität Norwegens.

 
Odeslat komentář k článku "Loď v lodi "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Loď v lodi " e-mailem

Diskuse/Aktualizace